https://haziizek.hu/

20.000Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

20.000 Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

3490 Ft
1

A chili paprika hatása a szervezetre

Szerző: Hornyák István

Szerző: Hornyák István

A házi ízek egyik alapítójaként fő célom, hogy a chili kultúra az egész ország lakosságának a szívét megdobogtassa valamilyen szinten. Prémium termékeinkkel és a jövőben tudásanyagainkkal, receptjeinkkel szeretnénk kedveskedni a rajongóinknak.

A chili paprika feldobja kedvenc ételeinket, szószainkat. Viszont emellett pozitív élettani hatásai is figyelemre méltóak. Mit tud még a chili? Nézzük!

A kapszaicin hatása

Mi az a kapszaicin?

Ez nemmás, mint a chilipaprika fő hatóanyaga. A termés belső falán lévő bordákban termelődik, és kristályszerű a megjelenése. Neki köszönhetjük azt a forróságot és csípősséget, mellyel a chilipaprikákat azonosítjuk. Ez azért történik, mert a kapszaicin a hő- és fájdalomérzékelő receptorainkra hat. Kifejezetten érzékeny terület például a száj nyálkahártyája, ezért aztán evés közben fokozottan érezhetjük ennek a hatóanyagnak a gyakorlati működését. De hát ezért is esszük a chilit, nem igaz?

Pedig nem csak a pikáns íz miatt érdemes chilit fogyasztani! Maga a kapszaicin is többféle gyógyhatással rendelkezik.

A vanilloidok családjába tartozó, fenolból származtatható alkaloid. John Clough Thresh-től kapta a nevét, a Capsicum-félék után. Viszont Hőgyes Endre volt az, aki a már említett, a fájdalomérzékelő receptorokra kifejtett hatása mellett a kapszaicin más előnyét is felfedezte, mely az emésztés folyamatára hat pozitívan.

A kapszaicin és a Scoville-skála

A Scoville-skálával a chilipaprikák erősségét mérjük, melyet ez az alkaloid generál. A Scoville-skála egy olyan mérőszám, amely a különböző növényekben és fűszerekben, de főképpen a chilipaprikában lévő kapszaicin relatív erősségét méri. 

Magát a skálát Wilbur Scoville kémikus dolgozta ki. Ez a rendszer úgy méri a paprikák, fűszerek erősségét, hogy egymáshoz viszonyítják a különböző növények erejét. A mértékegység, tehát a Scoville rövidítése SHU, amely egy nemzetközi egységre vonatkozik. 

A skálát tehát egymáshoz viszonyítják a különböző chilipaprikák erősségét. A Scoville-skála legalján az egyszerű paprika található, mely nem tartalmaz kapszaicint. Ennek, tehát a sima házipaprikának az értéke 0. Utána következik az édeskés pritaminpaprika, melynek a zöld színű fajtája tartalmaz néhány Scoville-nyi kapszaicint. 

A zöld pritaminpaprikát a különböző borsok és fűszerek követik, amelyek már akár 500 egységet is tartalmaznak. A mi magyar Erős Pistánk 1000 SHU-t tartalmaz, míg a Cayennei-bors már 30 000 Scoville egységet. Ezek után jönnek az erőspaprikák. 

A magyar erős zöldpaprika 1500-2500 SHU. A chilipaprikák már sokkal erősebbek. A közepesen erős chilinek számító Jalapeno 6-8000 SHU. A rekorder paprikák még ennél is erősebbek. Például a Carolina Reaper már 2 200 000 SHU is lehet. A tiszta kapszaicin pedig 15 és 16 millió Scoville között mozog.

kapszaicin hatása a szervezetre

Hogyan hat szervezetünkre?

Nézzük meg tehát, hogy milyen hatást gyakorol a szervezetünkre a kapszaicin.

Az egyik leghatékonyabb és legismertebb előnye a kapszaicinnak a fájdalomcsillapítás. Ez a képesség összefügg a kapszaicin fájdalomérzékelő idegsejtekre gyakorolt hatásával. Helyi érzéstelenítésre is alkalmas, éppen ezért a chilipaprikából készült krémek hatásosak a reumatikus fájdalommal szemben. Általában külsőleg javasolt alkalmazni, bár vannak olyan bátrak, akik kapszaicinsprayt használnak például fejfájás ellen.

A kapszaicin fájdalomcsillapító hatásával összefügg a keringésserkentő és a gyulladáscsökkentő képessége. 

Gyakran szokták ízületi gyulladásra is a kapszaicint használni, sokszor akár tapasz formájában is. De akár övsömör gyógyítására, és más bőrbetegségekre is javasolni szokták. Mielőtt azonban bőrproblémára használjuk a szert, egyeztessünk szakemberrel, mert a betegség típusa befolyásolja, hogy érdemes-e csípős krémet használni rá. Ha például sérült a bőrünk, akkor jobb nem kísérletezni a kapszaicin tartalmú szerekkel. 

Vérkeringésre kifejtett hatása miatt a vérnyomást is szabályozza, nem csak a bőr felszínén lévő hajszálerekre, hanem az egész vérkeringésre is kihathat a kapszaicin. Így aztán a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is a segítségünkre lehet. Mivel vérbőséget okoz, ezért a vérkeringés javítása mellett fogyásra is használják. Ki ne hallott volna a chilipaprikából készült kozmetikumokról?

Az alkaloid gyógyhatásai azonban nem érnek itt véget. A kapszaicin és a chili egyik lényegesen pozitív hatása a fertőtlenítő képessége. Ezért szeretik emésztési panaszokra is alkalmazni, de a jól ismert nátha, vagy allergia esetén is kiváló megoldásnak tűnik.

Mindezek a pozitív tulajdonságok abban is segítségünkre lehetnek, hogy az emésztési problémákon is túllendülhessünk. Hiszen hatékony a gyomor és a bélrendszer gyulladásainak kezelésében is. A legújabb kutatások még a gyomorfekély ellen is hatásosnak állítják be a kapszaicint, mivel azzal, hogy növeli a gyomor nyálkahártyájának a vérellátását, regenerálja, gyógyítja azt.

Általánosságban is serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, így aztán többféle emésztési problémára megoldás lehet, valamint a fogyást is segítheti.

Milyen vitamin van a paprikában?

A chilipaprika azonban nem csak kapszaicint tartalmaz. Rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz. Olyan vitaminok is megtalálhatóak a chilipaprikákban, amelyek fontosak a szervezet és az immunrendszer mindennapos működése szempontjából. Ilyen fontos vitamin a C-vitamin. 10 dkg friss chilipaprika több, mint a dupláját tartalmazza a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin bevitelnek.

A C-vitamin mellett A-vitamint, Béta-karotint és luteint is tartalmaz a chili. De találunk benne káliumot, vasat és mangánt, valamint magnéziumot is. 10 dkg chili például a napi A-vitamin bevitel egyharmadát tartalmazza. De például a B6 vitamin felnőttek számára javasolt napi beviteli mennyiségének a 40%-ához hozzájuthatunk 10 dkg chili elfogyasztásával. A vas bevitel 13%-t tartalmazza ennyi friss chilipaprika, a réz és a kálium ilyen aránya 10% körül van. Ki az, aki ezek után nem szeretne minden nap chilit enni?

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
Twitter
Pinterest

1 thought on “A chili paprika hatása a szervezetre”

  1. Film izle, jetfilmizle internetin en hızlı ve güvenilir film, sinema izleme platformudur. Binlerce film seçeneğiyle her zevke uygun filmleri Full HD kalitesinde sunar. Wilson Marchan

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1
  • Item added to cart
Kosár tartalma
Vásárolj még 16510 Ft értékben az ingyenes szállításhoz.
Carolina Reaper shot 37 g
3490 Ft
    Számítsa ki a szállítást
    A szállítási módok frissítve lesznek a pénztár oldalon.
    kupon felhasználása

      Termékek keresése

      Értesülj elsőként legújabb termékeinkről