https://haziizek.hu/

20.000Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

20.000 Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

2790 Ft
1

A chili paprika hatása a szervezetre

Szerző: Hornyák István

Szerző: Hornyák István

A házi ízek egyik alapítójaként fő célom, hogy a chili kultúra az egész ország lakosságának a szívét megdobogtassa valamilyen szinten. Prémium termékeinkkel és a jövőben tudásanyagainkkal, receptjeinkkel szeretnénk kedveskedni a rajongóinknak.

A chili paprika feldobja kedvenc ételeinket, szószainkat. Viszont emellett pozitív élettani hatásai is figyelemre méltóak. Mit tud még a chili? Nézzük!

A kapszaicin hatása

Mi az a kapszaicin?

Ez nemmás, mint a chilipaprika fő hatóanyaga. A termés belső falán lévő bordákban termelődik, és kristályszerű a megjelenése. Neki köszönhetjük azt a forróságot és csípősséget, mellyel a chilipaprikákat azonosítjuk. Ez azért történik, mert a kapszaicin a hő- és fájdalomérzékelő receptorainkra hat. Kifejezetten érzékeny terület például a száj nyálkahártyája, ezért aztán evés közben fokozottan érezhetjük ennek a hatóanyagnak a gyakorlati működését. De hát ezért is esszük a chilit, nem igaz?

Pedig nem csak a pikáns íz miatt érdemes chilit fogyasztani! Maga a kapszaicin is többféle gyógyhatással rendelkezik.

A vanilloidok családjába tartozó, fenolból származtatható alkaloid. John Clough Thresh-től kapta a nevét, a Capsicum-félék után. Viszont Hőgyes Endre volt az, aki a már említett, a fájdalomérzékelő receptorokra kifejtett hatása mellett a kapszaicin más előnyét is felfedezte, mely az emésztés folyamatára hat pozitívan.

A kapszaicin és a Scoville-skála

A Scoville-skálával a chilipaprikák erősségét mérjük, melyet ez az alkaloid generál. A Scoville-skála egy olyan mérőszám, amely a különböző növényekben és fűszerekben, de főképpen a chilipaprikában lévő kapszaicin relatív erősségét méri. 

Magát a skálát Wilbur Scoville kémikus dolgozta ki. Ez a rendszer úgy méri a paprikák, fűszerek erősségét, hogy egymáshoz viszonyítják a különböző növények erejét. A mértékegység, tehát a Scoville rövidítése SHU, amely egy nemzetközi egységre vonatkozik. 

A skálát tehát egymáshoz viszonyítják a különböző chilipaprikák erősségét. A Scoville-skála legalján az egyszerű paprika található, mely nem tartalmaz kapszaicint. Ennek, tehát a sima házipaprikának az értéke 0. Utána következik az édeskés pritaminpaprika, melynek a zöld színű fajtája tartalmaz néhány Scoville-nyi kapszaicint. 

A zöld pritaminpaprikát a különböző borsok és fűszerek követik, amelyek már akár 500 egységet is tartalmaznak. A mi magyar Erős Pistánk 1000 SHU-t tartalmaz, míg a Cayennei-bors már 30 000 Scoville egységet. Ezek után jönnek az erőspaprikák. 

A magyar erős zöldpaprika 1500-2500 SHU. A chilipaprikák már sokkal erősebbek. A közepesen erős chilinek számító Jalapeno 6-8000 SHU. A rekorder paprikák még ennél is erősebbek. Például a Carolina Reaper már 2 200 000 SHU is lehet. A tiszta kapszaicin pedig 15 és 16 millió Scoville között mozog.

kapszaicin hatása a szervezetre

Hogyan hat szervezetünkre?

Nézzük meg tehát, hogy milyen hatást gyakorol a szervezetünkre a kapszaicin.

Az egyik leghatékonyabb és legismertebb előnye a kapszaicinnak a fájdalomcsillapítás. Ez a képesség összefügg a kapszaicin fájdalomérzékelő idegsejtekre gyakorolt hatásával. Helyi érzéstelenítésre is alkalmas, éppen ezért a chilipaprikából készült krémek hatásosak a reumatikus fájdalommal szemben. Általában külsőleg javasolt alkalmazni, bár vannak olyan bátrak, akik kapszaicinsprayt használnak például fejfájás ellen.

A kapszaicin fájdalomcsillapító hatásával összefügg a keringésserkentő és a gyulladáscsökkentő képessége. 

Gyakran szokták ízületi gyulladásra is a kapszaicint használni, sokszor akár tapasz formájában is. De akár övsömör gyógyítására, és más bőrbetegségekre is javasolni szokták. Mielőtt azonban bőrproblémára használjuk a szert, egyeztessünk szakemberrel, mert a betegség típusa befolyásolja, hogy érdemes-e csípős krémet használni rá. Ha például sérült a bőrünk, akkor jobb nem kísérletezni a kapszaicin tartalmú szerekkel. 

Vérkeringésre kifejtett hatása miatt a vérnyomást is szabályozza, nem csak a bőr felszínén lévő hajszálerekre, hanem az egész vérkeringésre is kihathat a kapszaicin. Így aztán a szív- és érrendszeri problémák megelőzésében is a segítségünkre lehet. Mivel vérbőséget okoz, ezért a vérkeringés javítása mellett fogyásra is használják. Ki ne hallott volna a chilipaprikából készült kozmetikumokról?

Az alkaloid gyógyhatásai azonban nem érnek itt véget. A kapszaicin és a chili egyik lényegesen pozitív hatása a fertőtlenítő képessége. Ezért szeretik emésztési panaszokra is alkalmazni, de a jól ismert nátha, vagy allergia esetén is kiváló megoldásnak tűnik.

Mindezek a pozitív tulajdonságok abban is segítségünkre lehetnek, hogy az emésztési problémákon is túllendülhessünk. Hiszen hatékony a gyomor és a bélrendszer gyulladásainak kezelésében is. A legújabb kutatások még a gyomorfekély ellen is hatásosnak állítják be a kapszaicint, mivel azzal, hogy növeli a gyomor nyálkahártyájának a vérellátását, regenerálja, gyógyítja azt.

Általánosságban is serkenti az emésztést, gyorsítja az anyagcserét, így aztán többféle emésztési problémára megoldás lehet, valamint a fogyást is segítheti.

Milyen vitamin van a paprikában?

A chilipaprika azonban nem csak kapszaicint tartalmaz. Rengeteg vitamint és tápanyagot tartalmaz. Olyan vitaminok is megtalálhatóak a chilipaprikákban, amelyek fontosak a szervezet és az immunrendszer mindennapos működése szempontjából. Ilyen fontos vitamin a C-vitamin. 10 dkg friss chilipaprika több, mint a dupláját tartalmazza a felnőttek számára javasolt napi C-vitamin bevitelnek.

A C-vitamin mellett A-vitamint, Béta-karotint és luteint is tartalmaz a chili. De találunk benne káliumot, vasat és mangánt, valamint magnéziumot is. 10 dkg chili például a napi A-vitamin bevitel egyharmadát tartalmazza. De például a B6 vitamin felnőttek számára javasolt napi beviteli mennyiségének a 40%-ához hozzájuthatunk 10 dkg chili elfogyasztásával. A vas bevitel 13%-t tartalmazza ennyi friss chilipaprika, a réz és a kálium ilyen aránya 10% körül van. Ki az, aki ezek után nem szeretne minden nap chilit enni?

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1
  • Item added to cart
Kosár tartalma
Vásárolj még 17210 Ft értékben az ingyenes szállításhoz.
Jalapeno savanyúság
Jalapeno savanyúság
Ár:2790 Ft
- +
2790 Ft
    Számítsa ki a szállítást
    A szállítási módok frissítve lesznek a pénztár oldalon.
    kupon felhasználása

      Termékek keresése

      Értesülj elsőként legújabb termékeinkről