https://haziizek.hu/

20.000Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

20.000 Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

3590 Ft
1

A világ 10 legerősebb chilije

Szerző: Hornyák István

Szerző: Hornyák István

A házi ízek egyik alapítójaként fő célom, hogy a chili kultúra az egész ország lakosságának a szívét megdobogtassa valamilyen szinten. Prémium termékeinkkel és a jövőben tudásanyagainkkal, receptjeinkkel szeretnénk kedveskedni a rajongóinknak.

Melyek a világ legerősebb paprikái?? Nézzük, majd kóstoljuk végig eme dicsőséges rangsort, mely akár egy chilis bakancslista is lehetne! Persze csak ha elég bátrak vagyunk!

Hogyan mérjük a chilik erősségét?

 

A chilipaprikák erősségét is mérni kell valahogy. Hiszen a felállított rangsorhoz, de a paprikák erősségének összehasonlításához is szükség van viszonyítási pontra, valamilyen mérhető számra. Erre a célra jött létre a Scoville-skála. Ezt a rendszert Wilbur Scoville kémikus dolgozta ki, és róla is nevezték el a mértékegységet, amely a paprikák erősségét méri. A Scoville skála valahol a kapszaicin relatív erősségét is méri, mely a paprika csípősségét adó hatóanyag. A bőr idegvégződéseire hatva éri el, hogy forróságot és zsibbadást érezzünk. 

A Scoville rövidítése az SHU.

Hogy hogyan néz ki a Scoville skála? A paprikák csípősségét egymáshoz viszonyítják. A kezdőpont, a nullpont az egyszerű paprika, amely nem tartalmaz kapszaicint. Utána következik a pritaminpaprikák egyik fajtája, majd a különböző fűszerek. Nézzünk néhány számot, hogy könnyebb legyen elhelyezni a rendszerben a híres-hírhedt tízes rangsor számait!

Az Erős Pista 1000 SHU, a hegyes-erős zöldpaprika ennek másfélszerese, esetleg kétszerese lehet. Az SHU-hoz az is hozzátartozik, hogy mivel nem lehet minden példány egyformán csípős, ezért sokszor egy intervallumot szoktak megadni. Így amikor egy számot adunk meg egy paprika erősségére, akkor párszáz Scovillel kevesebb, de akár kicsit több is lehet az a chili vagy fűszer. Persze a legerősebb paprika fajták esetében még ezen az intervallumon belül is óriási forróságra kell számítani!

A Cayennei-bors mért erőssége például 30.000-50.000 Scoville egység körüli. A közepesen erős jalapeno pedig a 7-9000 SHU körüli értéken mozog, ezzel együtt izgalmasan pikáns szószoknak az alapja, kedvelt aromája miatt. A tiszta kapszaicin pedig 15 és 16 millió Scoville értékű, így értelemszerűen ennél erősebb chilit nem találhatunk. Az erős paprika fajták Scoville értéke nagyon változó, azonban ne feledkezzünk meg arról sem, hogy a chilit élvezetből fogyasztjuk, egy-egy paprikafajta mellékíze, aromája nagyon sokat adhat hozzá az ízélményhez.

Melyek tehát a világ legerősebb paprikái?

 

Most már tényleg lássuk, melyik a legerősebb paprika, és kik követik őt? Nézzük a legfrissebb 2020-as rangsort.

#1. 
A világ legerősebb chilije a Carolina Reaper. Hogy hány Scoville-re becsülik a kisasszonyt azok a bátrak, akik meg merték kóstolni a poklot? Nos, a Carolina Reaper 2,2 millió Scoville-s chili paprika! A Reaper 2013-ban előzte meg a második helyezettet, azóta stabilan tartja a helyét. 

A Carolina Reaper chilipaprika Kaliforniából származik, itt nemesítették. A Carolina Reaper ízvilágának jellemzője az enyhe gyümölcsösség, valamint édeskés mellékízek. Ha kíváncsi vagy testközelből az ízvilágra, akkor akár Tőlünk is kóstolhatsz >>

Carolina Reaper

#2.
A világ második legerősebb paprikája a Morunga Trinidad Scorpion, melynek erőssége 2 millió Scoville. Tehát csak 200.000 SHU-val marad le a Carolina Reapertől. A Scorpion nevet a termés formájáról kapta. Egyébként a Morunga Trinidad Scorpion is kellemes, gyümölcsösen zamatos mellékízű paprika.

Moruga Trinidad Scorpion paprika

#3.
A harmadik legerősebb chili a 7 Pot Douglah, amely onnan kapta a nevét, hogy hét edénynyi ételt tud megfelelően csípőssé tenni. A 7 Pot Douglah 1,8 millió Scoville, és mivel a Trinidad Morungából nemesítették, ezért a kellemes gyümölcsös mellékíz a 7 Pot Douglah-ra is jellemző, persze a zsibbasztó csípősség mellett, hiszen a világ harmadik legerősebb paprikájáról beszélünk.

#4.
A még mindig előkelőnek számító 4. helyet (habár talán mind a 10 hely igencsak előkelő hely ezen a rangsoron) a Primo, 7 Pot Primo nevű paprika érte el. Az amerikai Louisianából származó termesztője után kapta a nevét. Primo a Louisianai Egyetem Lafayette kertészeti tanszékén dolgozott 2005-ben, itt fejlesztette ki zseniális paprikáját, amely 1,469 millió Scoville.

#5.
A Butch, azaz Trinidad Scorpion Butch T az ötödik helyre csúszott, pedig voltak olyan szép idők, amikor a világ legerősebb paprikája volt. Még 2011-ben előzte meg az akkori első helyezettet, a Naga Vipert. Azóta más idők járnak, hiszen már régen az ötödik helyre csúszott a “Butch T”. A maga 1, 464 millió SHU-jával épp, hogy megelőzi ezt az Ausztrál paprikát a Lousianából származó Primo. Azért nem kell sajnálni a Butch-ot, hiszen így is igencsak népszerű chili. Aromadús íze, zamatos illata elképesztő népszerűségre predesztinálja.

#6.
A Naga Viper 1,349,000 Scoville-s paprika, nem sokkal marad le az említett Butch-tól. Persze az első 10-ben, ahogy láthatjuk, éles a verseny. Bár az is igaz, hogy itt azért egy-egy chilipaprika erőssége között akár több jalapeno-nyi különbség is lehet, és aki evett már jalapenot, tudja, hogy azért az a Scoville mennyiség sem piskóta. A Naga Viper szintén édeskés és gyümölcsös paprika, aromadús. Lassan fejti ki csípős hatását, ezért egy ideig az aromadús, gyümölcsös ízt érezzük. Ezért ad egy kis aromát is a szószoknak, pácoknak, melyet addig élvezhetünk, amíg el nem éri nyelvünket a forró zsibbadás.

#7.
A 7. helyen pedig a jó öreg Ghost Chili szerepel. Szellemchilinek is szokták nevezni, de a paprikafajta eredeti neve Bhut Jolokia. 2007-ben a világ legerősebb chilije volt, majd 2011-ben előzte meg őt a mostani 6. helyezett, a Naga Viper. A Naga Vipernek egyébként a szellemchili az egyik “felmenője”. A Jolokia 1,042,000 Scoville erősségével igencsak csípős nyalánkságnak számít.

Bhut Jolokia paprika

#8.
A 10-es ranglista 8. helyén a 7 Pot Barrackpore-t találjuk, mely szintén 7 edényt tud csípőssé tenni, legalábbis az elnevezése szerint. A 8. helyen van, ereje mégis eléri az 1,000,000 SHU-t. A Karib-térségből származik, és sok szempontból hasonlít a Jolokia-hoz.

#9.
A 9. helyet a 7 Pot Jonah, azaz Red Giant kapta, amely akár holtversenyben is lehetne a 8. hellyel, hiszen körülbelül 1,000,000 SHU erősségű, de mint tudjuk, a legmagasabb mért érték alapján állították fel a rangsort, ezért talán Scoville-lel megelőzte versenytársát.

#10.
A 10. helyen lévő Red Savina 500.000 Scoville erős paprika. Azért ő is elfér a vasárnapi húslevesben, nem igaz?

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

1
  • Item added to cart
Kosár tartalma
Vásárolj még 16410 Ft értékben az ingyenes szállításhoz.
Habanero 4x szósz
Habanero 4X szósz 120g
Ár:3590 Ft
- +
3590 Ft
    Számítsa ki a szállítást
    A szállítási módok frissítve lesznek a pénztár oldalon.
    kupon felhasználása

      Termékek keresése

      Értesülj elsőként legújabb termékeinkről