![](https://haziizek.hu/wp-content/uploads/2021/05/Kezmuves-chiliszosz-vs-kommersz-chilipaszta-Hazi-Izek-by-Chilion-1024x683.jpg)
Ez a kérdés mindig is foglalkoztatja és foglalkoztatta azokat, akik a chilik szerelmesévé válnak. Nem mindegy ugyanis, hogy ezekből a termékekből melyiket vesszük le a polcról. (Bárcsak már ott tartanánk, hogy valóban kiváló minőségű és prémium chili szószokkal és egyéb chili termékekkel külön polc lenne tele a magyar boltokban! De talán eljön ez a pillanat is egyszer.)
Azt, hogy miben különbözik egymástól egy kommersz chilipaszta és egy kézműves chiliszósz a legkönnyebben úgy tudjuk megállapítani, ha megkóstoljuk mind a kettőt. De ha éppen nincs lehetőségünk egy ilyen alkalomra, akkor mi most segítünk: összeszedtük nektek azokat a jellemzőket, amelyeket érdemes átgondolni, amikor chilit választatok.
Természetesen mindenki azt választ, ami neki jólesik – de nem árt, ha tudjátok, hogy az „olcsó húsnak híg a leve” összefüggés a chilik esetében több, mint helytálló. A chili ugyanis nem tömegtermék, és nem tömegesen készül. A kézműves termelés időigényes, sok munkával jár és nagyon oda kell figyelni a minőségre. Minden esetben igaz ez, tehát ha túl olcsó chili termékkel találkoztok, mindig éljetek a gyanúperrel, hogy valami lehet, hogy hibádzik.
És hogy mi lehet az, ami olcsóbbá teheti a chiliből készült terméket?
- Ha az olcsó paprikát (tehát nem egy habanero redet, vagy akár egy Carolina Reapert) kapszaicinnel keverik, annak érdekében, hogy csípősebb legyen. Ez egy nagyon elterjedt megoldás. Ebben az esetben a cél ugye az, hogy a paprika minőségi hibáit megpróbálják a kapszaicinnel részben eltakarni, részben pedig annak erejével fokozni a hiányzó SHU értéket.
- Telenyomják sóval, hiszen a só tartósít, ezt már évezredek óta tudjuk. A túl sok só azonban kifejezetten káros hatással van egészségünkre: megemeli a vérnyomásunkat, hozzátesz a krónikus betegségek rosszabbra fordulásához, szívproblémákat okozhat. Fontos tehát, hogy odafigyeljünk arra, hogy ne fogyasszunk túl sok sót, de sajnos az élelmiszereinkben, különös tekintettel a feldolgozottakra, rengeteg van ebből az adalékanyagból. Mindenképpen érdemes a sótartalmat ellenőrizni, mielőtt egy termék a kosarunkban landol. A Házi Ízek termékei csak annyi sót tartalmaznak, amennyire az ízük miatt szükség van, semmi esetre sem többet.
- Tartósít, de nem feltétlenül van szükségünk rá nagy mennyiségben: ez bizony nem más, mint az ecet. Nagyon sok esetben, főleg savanyúságok, ételkiegészítők-és ízesítők esetén egyes gyártók túl sok ecetet használnak fel termékeikhez. Ezzel nagyon olcsón és könnyen meg lehet oldani a tartósítást. Mi nem is használunk ecetet a termékeinkhez. A célunk az, hogy a lehető legjobb minőségű terméket gyártsuk, ami finom.
- Benne hagyják a magokat a termékben. Ez alapvetően jellemző például a magyar konyha okán elterjedt erős paprikás termékekre is, amelyek minőség tekintetében másik ligában játszanak, hogy így fejezzük ki magunkat. Nagyon sósak, és televannak maggal, ami a mi termékeinkbe semmiképpen sem kerülhet bele.
Ezek tehát a legfontosabbak, amikre érdemes figyelni, és megjegyezni őket, ha chilivel készült terméket keresel.