Felturbózott Chilis bab Habanero 4x chiliszósszal
4
adag30
perc90
percHozzávalók
6 doboz vörösbab konzerv
20 dkg füstölt császárszalonna
60 dkg marhalapocka vagy sertés
20 dkg darált hús az 60 dkg-ból
500 ml paradicsomszósz
30 dkg csiperke gomba
1-1 db piros és sárga kaliforniai paprika
1 db zöld paprika, de el is hagyható
2 fej vöröshagyma
2 dl marha alaplé vagy víz
2 dl sör
6 gerezd fokhagyma
2-3 evőkanál oregánó
2 evőkanál római kömény
Ízlés szerint Habanero chili szósz (350.000 SHU)
20 dkg főtt csemegekukorica vagy konzerv
1 púpozott evőkanál jó minőségű cukrozatlan kakaópor vagy 3-4 kocka 70-80%-os étcsokoládé
1 púpos teáskanál fahéj
Ízlés szerint só, bors
2-3 evőkanál zsír
Elkészítés
Felforrósítjuk a zsírt egy olyan edényben, amit a sütőbe is be lehet tenni. Ebben lesütjük az előre felkockázott szalonnát és a darált húst, ami kb. 10-15 perc alatt kész is. Ezután mehet rá a vöröshagyma és együtt pirítjuk tovább.
Mehet bele az apróra vágott fokhagyma, az oregánó, a rómaikömény, a Habanero chili szósz ízlés szerint, a fahéj, a kakaó és 2-3 percig tovább főzzük. Nagyon fontos, hogy állandóan kevergetni kell, nehogy leégjen!
Ezután hozzáadjuk a felkockázott paprikákat, a gombát és ismét 2-3 percig főzzük, kevergetjük.
Majd mehet bele a bab, a paradicsomszósz, sör és az alaplé. (Természetesen lehet áztatott babból is készíteni, de akkor a vörösbabot előző este be kell áztatni.)
Sózzuk, jól összekeverjük és utána a 220 fokra előmelegített sütőbe tesszük, majd ott sütjük tovább kb. 1-1,5 órát. A sütés közben néha keverjük meg, ellenőrizzük, hogy elég sós és csípős-e. (Ha úgy érezzük, hogy túl sűrű a chilis bab, akkor természetesen vizet mindig tehetünk hozzá.)
1-1,5 óra eltelte után kivesszük a sütőből, belekeverjük a kukoricát, majd 2 percre visszatesszük, hogy rottyanjon még egyet és kész is a felturbózott Chilis babunk.
Jó étvágyat hozzá!