20.000Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

20.000 Ft felett INGYENES kiszállítás

Szállítás átvevőpontra: 990 Ft-tól

1-3 munkanap és Nálad a csomag

0 Ft

Legyőznéd a legdurvábbat? Chilik erősség szerint

Szerző: Hornyák István

Szerző: Hornyák István

A házi ízek egyik alapítójaként fő célom, hogy a chili kultúra az egész ország lakosságának a szívét megdobogtassa valamilyen szinten. Prémium termékeinkkel és a jövőben tudásanyagainkkal, receptjeinkkel szeretnénk kedveskedni a rajongóinknak.

A chili és annak erőssége az egyik legizgalmasabb téma a gasztronómiában. Nem is akármilyen hype van körülötte, hiszen külön mérőrendszer létezik a csípősség mérésére: ez az úgynevezett Scoville-skála, amely alapesetben a paprikák erősségének mérésére szolgál. A Scoville-féle csípősségi egység (Scoville Heat Unit SHU), a paprika „erejét” okozó kapszaicin mennyiségének relatív mérésére szolgál.

Az SHU mérését eszközökkel és kóstolással lehet végezni. Ez utóbbi objektívnek minősül, hiszen folyamatosan higítják és kóstolják a paprikát, annak érdekében, hogy a lehető legpontosabb eredményt kapják.

És a Házi Ízek chilijei hogyan állnak erősség tekintetében?

Ebből a szempontból a legenyhébb termékeink kétségtelenül a gyümölcsös szószok, melyeknél döntően az íz dominál – és egy minimális mennyiségű chili van csak bennük.

A következő lehet a sorban a Chipotle – Füstös Jalapeno szószunk. A chili, amelyből készül 2500-8000 ezer SHU erősségű, de a szósz erősségét San Marzano paradicsommal redukáltuk így egy kellemes Chipotle-s paradicsomos ízvilágot kaptunk! Tökéletes, enyhén csípős kiegészítő füstölt húsok mellé például.

A következő versenyző már nem ennyire könnyed: a Habanero red chiliből készült Habanero 4x szósz már nem kevesebb, mint 350 ezer SHU erősségű. Ez már 100%-ban vissza adja a paprika erejét. A kicsit paradicsomos, izgalmas füstös íz karakteres csípősséggel párosul.

A következő a sorban a Jolokia chili, vagyis a szellem chili. A legenda szerint, aki ezt megkóstolta szellemeket látott tőle, annyira erősnek találta… Ezt nem tudjuk, hogy biztosan megtörtént-e, de az kétségtelen, hogy az 1 millió SHU érték meglehetősen tiszteletet parancsoló. (Összehasonlításképpen a magyar konyhában igen elterjedt paprika készítmény SHU értéke 1000, míg erősebb változatának 4000 SHU.)

Ezüstérmesünk a Trinidad Moruga Skorpió yellow változat 2 millió SHU értékkel – világszinten kevesen termesztik a sárga fajtáját ennek a chilinek. Igazi kemény dió, nagyon sokáig a legerősebb chiliként ismerték világszerte.

Na de melyik a győztes a chilik közül? A legerősebbet pedig Carolina Reapernek hívják. 2,2 millió SHU értéke miatt érdemelte ki az aranyérmet. Mondhatjuk, hogy ez már tényleg brutális erő, ami egy paprikában öltött testet. A kissé gyümölcsös első íz hamar átváltozik ütős erősségűvé, hogy megmutassa neked, mit tud az a chili, amelyet a világ legerősebbjeként tisztelhetünk.

Még többet akarsz tudni a termékeinkről? Nézd meg őket!

Ha tetszett a cikk, oszd meg ismerőseiddel:

Facebook
Twitter
Pinterest

Szólj hozzá

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

0
  Kosár tartalma
  Vásárolj még 20000 Ft értékben az ingyenes szállításhoz.
  Jelenleg üres a kosárVissza a shopba
   Számítsa ki a szállítást
   kupon felhasználása

   Termékek keresése

   Értesülj elsőként legújabb termékeinkről
   csillag