Krumplikás Papri elkészítette nektek a tökéletes Rozé kacsamellet a Házi Ízek szószaival termékeivel.
Próbáld ki az íz magáért beszél 😉
Rozé kacsamell Házi Ízek módra 🙂
Adagok
2
adagElőkészület
40
percElkészítési idő
60
percSütési idő
10
percHozzávalók
Kacsához
- 200 gr friss spárga
- 2 db 250 gr-os kacsamell
- 2 evőkanál juharszirup
- 2 gerezd fokhagyma
- 2 teáskanál Házi Ízek natúr só
- Friss rozmaring
Szeder szósz vagy Szilva Dream szószunk
- 250 gr friss - vagy fagyasztott - fekete szeder
- 2 evőkanál méz
- 1 teáskanál Házi Ízek Füstölt Tűz Só
- 1 teáskanál Házi Ízek Chipotle Chilipehely
- Fél citrom leve
Krumplipüré
- 2-3 nagyobb szem krumpli
Ebből 250 ml
80 g-os kert
só ízlés szerint
Elkészítés
- A kacsát a sütés előtt pár órával kiveszem a hűtőből, így egyenletesen átmelegszik szoba-hőmérsékletűre és sütésnél nem marad nyers a közepe.
- Beirdalom a bőrét egy éles késsel - én pengét használok - úgy, hogy ne vágjam be a húst, majd készítek egy száraz pácot a fenti összetevőkből. A juharszirup csak a sütés végén kerül képbe!
- Miután jól befűszereztem a melleket, hagyom 2-3 órát pácolódni.
- Addig előkészítem a köreteket; a spárgát megmosom és leszárítom, a burgonyát megpucolom, felkockázom és sós vízben elkezdem főzni. Amíg a krumpli fő, nekiállok a szeder szósznak.
- A szedret egy kis gyorsforralóba rakom, adok hozzá 2-3 evőkanál vizet, a mézet és a fűszereket, majd lassú tűzön pépessé főzöm. Ha nyomásra szétesik, hozzáadom a citrom levét, lezárom a gázt és egy sűrű szitán átnyomom a szederszószt, hogy szép sima legyen.
- Ekkorra a krumpli pár megfőtt, szóval leszűröm, visszarakom az edényébe és letakarva hagyom állni. Addig a tejszínt kis lángon elkezdem összemelegíteni a vajjal, majd ha már elég meleg, de még nem forr, elkezdem apránként a krumplihoz önteni és összetörni vele. Ekkor rásózok és addig adagolom hozzá a vajas tejszínt, amíg az összeset fel nem veszi a krumpli. Nem kell pürévé keverni, a krumpli keményítőtartalma magától fog dolgozni, ha folyamatosan van kevergetve.
- Most pedig megsütöm a kacsát.
- Egy teflon serpenyőbe fektetem a kacsamelleket bőrrel lefelé és közepes lángon elkezdem kipirítani belőle a zsírt. Ha a zsír már áll a serpenyő alján, leszedem egy tálba és megfordítom a húst. Ekkor szoktam súlyként rárakni egy másik fazekat, hogy egyenletesen süljenek a mellek. Körülbelül 2-3 percenként forgatom mindkét mellett 3 alkalommal, majd az utolsó forgatásnál a bőr kerül alulra, hozzáöntöm a juharszirupot és elkezdem vele együtt pirítani. Hamar megég, szóval percenként érdemes ránézni. 2-3 perc után a melleket külön tálba szedem, ráöntöm a szirupos szaftot és hagyom pihenni.
- A félretett kacsazsírt visszaöntöm a serpenyőbe és a baby spárgákat folyamatos forgatás mellett, nagy lángon egy pici sóval megsütöm.
- Tálalásnál a kacsára öntöm az édes szaftot.
Tippek
- Nyári családi összejöteleken egy kellemes száraz bor mellé tökéletes 🙂
Jó étvágyat hozzá! 🙂
A recept és a képek fő alkotója: Krumplikás papri